Owoce morza nie od dziś uznawane są za wyjątkowo zdrowe. Wśród nich najczęściej spożywane są krewetki – niewielkie skorupiaki, które słyną ze wspaniałego, wykwintnego smaku. Krewetki są jednak nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także bardzo zdrowe i pożywne.
Krewetki – właściwości odżywcze
Krewetki to świetne źródło witamin z gruby B, przede wszystkim witaminy B12, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Te owoce morza są również bogate w witaminę E, która wspaniale wzmacnia skórę, włosy i paznokcie, a także jest silnym antyoksydantem. W krewetkach nie brakuje także ważnych minerałów, takich jak miedź i selen. Regularne spożywanie owoców morza zmniejsza ryzyko powstawania groźnych chorób układu sercowo-naczyniowego, obniża poziom cukru we krwi, a nawet wykazuje działanie antynowotworowe. Osoby, u których dieta bogata jest w różne owoce morza rzadziej chorują na nowotwory układu pokarmowego. W krewetkach znajdują się także wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które doskonale wspierają układ nerwowy, chronią mózg i poprawiają funkcjonowanie pamięci.
Jak podawać krewetki?
Te niewielkie owoce morza są nie tylko bardzo zdrowe, ale również wyjątkowo smaczne – kochają je nie tylko dorośli, ale również dzieci. Krewetki stanowią świetny dodatek do różnego rodzaju sałatek – świetnie komponują się z sosami ziołowymi, natką pietruszki i sosem winegret. Można je piec, dusić i smażyć. Krewetki z grilla elektrycznego doskonale sprawdzą się jako niskokaloryczna przekąska. Przyrządzić je możemy także na patelni z dużą ilością czosnku i dodatkiem świeżej natki pietruszki. Krewetki stanowią także doskonały dodatek do różnych dań i zup. Świetnie komponują się w mleczkiem kokosowym w popularnych, azjatyckich daniach, takich jak zupy krewetkowe i czerwone lub żółte curry. Krewetki można podawać zarówno na ciepło (np. w formie grillowanej, duszonej lub smażonej), jak i na zimno. Będą świetnym dodatkiem do imprezowych koreczków, sałatek i małych przekąsek.
Najnowsze komentarze